Man betalar skatt på ett avgångsvederlag

Betalar man skatt på ett avgångsvederlag?

Ja, du betalar skatt på ett avgångsvederlag!

Det kan därför vara viktigt att styra över utbetalningarna av avgångsvederlaget så att man inte betalar extra skatt i onödan. Ett avgångsvederlag beskattas på samma sätt som ordinarie lön.

Ett exempel på när det kan vara bra att styra utbetalningen av avgångsvederlaget är om man lönemässigt ligger nära brytpunkten för den statliga inkomstskatten, vilket under år 2023 enligt höginkomsttagare.se är en lön på 51 158 kronor i månaden. Om man i slutet av ett kalenderår får ett erbjudande om avgångsvederlag där flera månadslöner utbetalas som en klumpsumma, riskerar klumpsumman att beskattas hårt med både kommunal (ca 30%) och statlig inkomstskatt (ca 20%) istället för med bara kommunal inkomstskatt vilket skulle vara fallet om utbetalningen skedde successivt under flera månader, likt den ordinarie månadslönen. 

Det kan därför vara tänkvärt att styra utbetalningen till efter årsskiftet för att minska den skatt som man måste betala på avgångsvederlaget. 

Ifall man redan har fått ett nytt jobb under nästkommande kalenderår så kan ju skattebesparingen bli mindre, så det största värdet av att styra utbetalningen får man om man inte hittat ett nytt jobb eller om man planerar att vara ledig i samband med att man får ett avgångsvederlag. 

Möjligheten att fördröja avgångsvederlaget ska ju dock sättas i proportion till risken att arbetsgivaren skulle hamna på obestånd och inte kunna betala ut avgångsvederlag i ett senare skede. Detta speciellt då avgångsvederlag inte ingår i den statliga lönegarantin. 

Minska skatten vid avgångsvederlag och åk skidor istället
Varför inte ta ledigt och åk skidor vid ett avgångsvederlag runt årsskiftet